Wat rente is en waarom het zo belangrijk is

Hypotheek

Iedereen krijgt op een dag in zijn of haar leven te maken met rente. Omdat je bijvoorbeeld rente ontvangt over je spaargeld en beleggingen. Of omdat je rente betaalt over die lening voor je bedrijf of nieuwe auto. Rente is onderdeel van ons financieel systeem en rente betalen is helemaal niets om je voor te schamen. Wel is het altijd goed om je te verdiepen in het laagst mogelijke percentage.

Wat is rente?

Rente is de vergoeding die wordt ontvangen voor het uitlenen van geld en die betaald wordt door degene die het geld leent. Een bekende vorm is de rente die consumenten ontvangen of betalen op een rekening bij een bank. Als jij je spaargeld aan een bank geeft dan moet de bank jou namelijk betalen voor de jaren dat het geld daar is. De rente op spaargeld is historisch laag, met name als je het geld niet vastzet. Toch zijn er nog manieren om rente te ontvangen. Vergelijk online de mogelijkheden om te ontdekken hoe je toch nog kunt verdienen op dat spaarpotje.

Rente

Geld lenen kost geld

Als je geld leent, ben jij echter de persoon die de rente moet betalen. Dan wil je natuurlijk weer dat die rente zo laag mogelijk is. Hoe je dat doet? Door de rente goed te vergelijken op basis van wat jij nodig hebt. Bepaal eerst wat voor lening je nodig hebt. Is het voor je bedrijf of voor persoonlijke uitgaven? Hoe groot is het bedrag dat je nodig hebt en wanneer kan je het terugbetalen? Dit zijn allemaal vragen waar je een antwoord op moet hebben als je gaat lenen.