Lasdraad die gevuld is
Men spreekt vaak over gasgevulde lasdraad, maar eigenlijk bestaat dit niet want de gevulde lasdraad is niet met gas gevuld. Het is lasdraad waarbij de kern is gevuld met poeder, de zogenaamde flux. Je kunt het materiaal vergelijken met het materiaal wat aan de buitenzijde van een elektrode zit, in het Engels noemt men de draad flux core wire. Tijdens het lassen verbrandt het poeder en vormt zich een gas, de zuurstof wordt verdreven en er ontstaat een juist smeltbad. Voor verschillende toepassingen zijn er gevulde lasdraden beschikbaar, in de webshop van lastechniekrijnmond.nl zie je de verschillen.
Hoe last gevulde draad?
Je kunt prima met gevulde lasdraad lassen, echter is het uiterlijk van de las niet zo mooi als met een extern gas lassen. Tijdens het lassen spettert het wel, en moet je een lichte slak wegborstelen. Groot voordeel is wel dat je het draad ook kunt gebruiken, wanneer het minder goed weer is wat met een normale lasdraad niet kan. Voor de snelheid van het lassen is de draad ook goed te gebruiken, je bent in staat om met hoge snelheden te lassen wat betekent dat dit erg productief en kostenbesparend is om te gebruiken.
Stroomdichtheid
De stroom bij een gevulde lasdraad staat alleen op een dunwandige buis en niet op de vulling, hierdoor neemt niet alleen de stroomdichtheid toe maar de neersmelt ook. Kijk je bij het lassen goed in de lasboog, dan zie je in het hart van de boog een donker gekleurd staafje wat in het smeltbad geduwd lijkt te worden. Dit is de metaalpoeder vulling die in het smeltbad pas gaat smelten. Voor de neersmelt maakt het dus wel degelijk uit of je met een gevouwen of een buis getrokken gevulde draad. Bij een getrokken draad die gevuld is, is de wand dikker en de stroomdichtheid lager bij een gelijke stroominstelling.