Wat is ultrasoon reinigen?

Ultrasoon reinigen is een zeer effectieve reinigingstechniek. Het reinigende effect in een ultrasoon reiniger is te danken aan het feit dat geluidsgolven (onzichtbaar voor de mens) samen met de reinigingsvloeistof door het water worden gestuurd. Hierdoor ontstaan ​​tienduizenden luchtbellen die door de geluidsgolven uiteenspatten. Deze uitbarstingen veroorzaken talrijke kleine stromingen door de reinigingsvloeistof. Deze stromen werken als een borstel en verwijderen vuil van het object. Resultaat: ultrasoon reinigen van objecten in de ultrasoon reiniger.  Dit zonder krassen of schuren en op met de hand onbereikbare plaatsen.

Hoe werkt ultrasoon reinigen?

Ultrasoon reinigen is een techniek die gebaseerd is op de beweging van geluidsgolven in geleidende media zoals water en reinigingsvloeistoffen. Wanneer geluid door een gecomprimeerd medium zoals lucht reist, is er een continue voortplanting van geluidsgolven. In vloeistoffen is deze constante transmissie alleen mogelijk als de geluidsintensiteit laag is. In supersonische vloeistoffen neemt de geluidsintensiteit toe, waardoor er een negatieve druk ontstaat. Deze negatieve druk reist door de vloeistof en creëert tienduizenden kleine stoombelletjes. Wanneer deze stoombellen zich vervolgens in een geluidsgolf bevinden, beginnen ze te trillen. Door de vibratie groeien de stoombellen tot ze onstabiel worden en exploderen. Deze explosies wekken kleine maar krachtige elektrische stroompjes op in supersonische vloeistoffen. Doordat er niet een paar, maar tienduizenden explosies tegelijk plaatsvinden, ontstaat er een krachtige reactie die we ultrasoon reinigen noemen.

Voordelen van ultrasoon reinigen

Er zijn drie grote voordelen van ultrasoon reinigen ten opzichte van met de hand schoonmaken. Het eerste grote voordeel is dat de vloeistof elk hoekje en gaatje bereikt. Dit zorgt ervoor dat de plekken waar je met de hand niet bij kunt, met ultrasoon reinigen ook schoon worden. Het tweede grote voordeel is dat er nooit beschadigen zullen ontstaan bij het reinigen meet de ultrasoon reiniger. Dit komt omdat er alleen gebruik gemaakt wordt van een vloeistof en niet van een materiaal met een stevig structuur die kan zorgen voor krassen of kleine beschadigingen. Het laatste voordeel is de hoge snelheid. Het schoonmaken met ultrasoon duurt veel minder lang dan met de hand schoonmaken. Bandschuurmachines