Waarom kiezen voor team building activiteiten?

Team building op de werkvloer wordt vaak onderschat. Er wordt vaak gedacht dat dit aspect van samenwerking minder belangrijk is dan het behalen van goede professionele resultaten. Maar, goede resultaten halen, valt of staat bij een productieve samenwerking. Daarom is het van groot belang dat je geregeld team building activiteiten organiseert voor je team. Benieuwd wat je tijdens zo’n activiteit leert? Tijdens team building training wordt aandacht besteed aan de volgende punten.

Beter leren communiceren met team building

Op de werkvloer is niets belangrijker dan heldere communicatie. Als hier een probleem is, zul je gegarandeerd slechte resultaten boeken. Ook kan er spanning op de werkvloer ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een ruzie die ontstaat door miscommunicatie tussen jou en je collega. Dit is zonde, want het beïnvloedt je professionele resultaten en de werksfeer. Ook kan het zijn dat het management niet duidelijk communiceert welke methoden belangrijk zijn om te hanteren als je als werknemer in dienst bent bij het bedrijf. Tijdens een team building training ga je aan de slag met duidelijke en eerlijke communicatie. Je leert het nut hiervan, én je leert hoe je dit het beste kan toepassen. 

Leer je collega’s kennen

Eerlijke communicatie wordt vaak gemakkelijker als je jouw collega’s goed kent. Het is bijvoorbeeld een stuk lastiger om hulp te vragen aan een collega die je niet goed kent. Ook geef je makkelijker opbouwende kritiek als er een connectie is tussen jou en je collega’s. Soms komen deze connecties automatisch op de werkvloer. Maar, dit is echter lang niet altijd het geval. Een team building activiteit geeft je een duwtje in de rug om op elkaar af te stappen en elkaar te leren kennen in een andere setting dan kantoor. Misschien kom je er wel achter dat je baas een enorme grapjas is!

Jezelf leren kennen

Naast je team leren kennen, is ook het idee van team building activiteiten dat je jezelf beter leert kennen. Dit doe je door kritisch naar je eigen sterktes en zwaktes te kijken. Maar houd in je achterhoofd dat je vast meer kan dan je eigenlijk denkt. Een team building activiteit is bij uitstek het moment om een rol aan te nemen met verantwoordelijkheid. Misschien kom je er wel achter dat je klaar bent voor meer verantwoordelijkheid op de werkvloer, en dat je het eigenlijk heel leuk vindt om mensen aan te sturen. Onderschat jezelf niet en neem dit gevoel mee naar kantoor. Praat met je leidinggevende als je meer verantwoordelijkheden wilt en wees assertief. 

Online of in het echt? 

Je kunt ervoor kiezen om een team building specialist in te huren. Deze trainer kan je inhuren voor op locatie of online. Als je een team building specialist inhuurt, ben je ervan verzekerd dat je een middag vol constructieve activiteiten hebt. Maar, je hebt natuurlijk ook een boel lol tijdens de spellen met je collega’s. Online team building activiteiten kun je gemakkelijk doen vanachter je scherm via Zoom of Microsoft Teams. Als je een team building training wilt op locatie kan dit ook. Houd wel in je achterhoofd dat je bij de meeste team trainingen zelf de locatie moet uitzoeken.