Jouw Code 95 behouden

Snelweg

Als beroepschauffeur krijg je te maken met Code 95. Dit certificaat krijg je wanneer je jouw vrachtwagen of busrijbewijs haalt en hier professioneel mee gaat rijden. Code 95 is in het leven geroepen om de Europese snelwegen een stukje veiliger te maken. Je hebt het certificaat dus nodig om in heel Europa te rijden en dat geldt ook voor andere Europese chauffeurs.

Code 95

Nascholing code 95

Met het behalen van je rijbewijs C of D kun je direct je code 95 aanvragen als je als beroepschauffeur aan de slag wilt. Als je alleen als particulier een vrachtwagen of bus wilt rijden dan is dat overigens niet nodig. Na 5 jaar moet je je certificaat verlengen en om dit te kunnen doen moet je 35 uur nascholing volgen. Zo worden beroepschauffeurs dus continu bijgeschoold en blijven ze op de hoogte van alle nieuwe wet- en regelgeving en technische noviteiten. Deze nascholingscursusssen kunnen gevolgd worden bij rijscholen. Bij Verkeersschool Wesseldijk kun je zelf je pakket samenstellen om je 35 uur nascholing te halen. Er zijn verschillende cursussen die je kunt volgen zowel theorie als praktijk. Theoriecursussen zijn er op het gebied van de digitale tachograaf, communicatieve vaardigheden, techniek en veiligheid. Je kunt ook je heftruckcertificaat of VCA halen in het kader van de nascholing voor Code 95.

Nascholing

Stel je eigen cursuspakket samen

Naast de theorie moet je ook nascholing volgen in de praktijk. Mogelijke praktijkcursussen zijn bijvoorbeeld het nieuwe rijden of rij-optimalisatie schadepreventie. Je kiest zelf welke cursussen je wilt volgen zolang je maar aan de 35 uur komt die nodig is om jouw certificaat te verlengen. Op de website van Verkeersschool Wesseldijk zie je alle mogelijke cursussen en je ziet dan ook meteen voor hoeveel uur nascholing deze geldt. Zo kun je jouw eigen pakket samenstellen. Verleng dus ook tijdig jouw code 95 en begin op tijd met je nascholing.