Het geheim achter cryptocurrencies

Bitcoin koers

 

Bitcoin koersEen cryptocurrency is een virtuele munt; oftewel een digitale valuta. Met een cryptocurrency kun je online betalingen doen en zo ook onderlinge transacties te verrichten – zonder dat hier een derde partij aan te pas moet komen. Wat een cryptocurrency zo interessant maakt, is dat de valuta’s regelmatig veranderen van waarde. De meeste koersen van cryptocurrencies schommelen vrijwel dagelijks wel met een paar procent. Cryptocurrencies zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Een oorzaak daarvan kan zijn dat er met het internet steeds meer mogelijk is en dat mensen graag willen investeren in nieuwe technieken. Zo blijft men bij de tijd en staat men open voor nieuwe ontwikkelingen. Deze vergrote interesse in digitale munten heeft ervoor gezorgd dat vele cryptocurrencies enorm in waarde zijn gestegen. Een voorbeeld daarvan is de Bitcoin.

Bitcoin koers

De groei van de Bitcoin

Aan het begin van 2017 was de Bitcoin nog nooit meer waard geweest dan het ‘schamele’ bedrag van 1.500 dollar. Maar gedurende het jaar is hier een drastische verandering in gekomen. Afgelopen november bereikte de Bitcoin namelijk de dollargrens van 12.000, en de virtuele munt is sindsdien nog steeds niet gestopt met groeien. Inmiddels is de munteenheid ook de 13.000 dollar allang voorbij. Hoe kan het nou dat de Bitcoin zo exponentieel is gegroeid? Ten eerste komt dat door een nieuwe feature van de Bitcoin. Sinds 2017 is het namelijk mogelijk om op Bitcoins te beleggen zonder ook daadwerkelijk Bitcoins te moeten bezitten. Dit maakte de Bitcoin eigenlijk een nieuwe beleggingsmogelijkheid. Veel particulieren, maar ook professionele beleggers, vinden de Bitcoin daarom een goede keuze wat betreft hun beleggingen. Door al deze nieuwe beleggingen is de koers van de Bitcoin dus erg gestegen. Maar hoe is het zo uit de hand gelopen? Dat is eigenlijk heel simpel. Hoe meer een koers stijgt, hoe makkelijker de volgende stap bereikt wordt. Stel dat de koers van de Bitcoin groeit van 100 dollar naar 125 dollar. Dan is dit dus een groei van 25%. Maar wanneer een koers groeit van 500 naar 525 dollar (dus dezelfde hoeveelheid), dan is dit nog maar een percentage van 5%. Zo ontstaat er dus al gauw een drastische exponentiële groei.

Toekomst voorspellen

Uiteraard kun je nooit helemaal zeker weten wat er in de toekomst met een koers gaat gebeuren. Veel beleggers zitten nu bijvoorbeeld met een dilemma: nu de Bitcoins verkopen, terwijl ze nog heel veel waard zijn, of wachten en kijken wat er in 2018 met de koers gebeurt? Het kan immers maar zo zijn dat de koers in 2018 nog veel verder gaat stijgen. Maar een andere mogelijlkheid is dat deze weer rap achteruit zal gaan. Hoewel het verloop van de koers natuurlijk nooit met zekerheid te voorspellen is, zijn er veel kenners die beweren dat de koers van de Bitcoin in 2018 maar zo de grens van 40.000 dollar kan bereiken. En als je nagaat dat de Bitcoin het afgelopen jaar met meer dan 1.000% gegroeid is, dan is dat helemaal niet zo’n gek idee.