De toekomst is nu ineens heel dichtbij

AGV 1

Ik heb laatst een rondleiding gehad in een van de fabrieken van het bedrijf waar ik een behoorlijke som geld in heb geïnvesteerd. De reden daarvoor was dat ik tijdens een meeting met andere potentiële investeerders te horen kreeg dat er recent een verandering aan het plaatsvinden is in de industriële sector. Natuurlijk is er al jaren sprake van de langzame maar gestage automatisering en robotisering in de industrie, maar toen ik voor het eerst van AGV hoorde, was ik wel gelijk over en dacht ik: dit is de toekomst en hier moet ik in investeren.

Wat betekent AGV precies?

In principe is een agv systeem een systeem van autonomous guided vehicles, ofwel automatisch geleide voertuigen, waarmee je een bepaald deel in de productie, assemblage en zelfs dus sinds kort de interne logistiek kunt overlaten aan apparaten die voorzien zijn van kunstmatige intelligentie. Dit is werkelijk een doorbraak in de industriële technologie, al moet ik zeggen dat het al jaren aan de gang is maar nu eindelijk op grote schaal wordt geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan een palletmover, waarmee je dus geen werknemer meer nodig hebt die je spullen hoeft te verplaatsen, maar gewoon een robot die het allemaal voor je doet.

Zeker het investeren waard

Tijdens de rondleiding werd maar weer eens duidelijk hoe boeiend deze technologie eigenlijk wel niet is. De manager van de fabriek liet cijfers zijn van hoeveel efficiënter de productie is geworden sinds de introductie van grotendeels AGV aangestuurde apparaten, en het resultaat was zeker niet te missen. Het ging er allemaal mooi op vooruit, dus ik ben blij dat ik hierin heb geïnvesteerd, en op tijd ook, want ik zie eigenlijk wel voor me dat ieder bedrijf in deze sector hier de komende jaren in zal willen, nee, moeten, investeren. Ik heb zo het gevoel dat er niet heel veel anders meer op zit voor ze.